På cykel i Aalborg Fjordland

Aalborg Fjordland opleves måske allerbedst på cykel. Området gennemskæres af flere markerede cykelruter, og samtidig indbyder de mange små og kringlede veje til at udforske området på egen hånd. Her er et varieret landskab, og mange oplevelses- og overnatningsmuligheder inden for et relativt lille geografisk område.

På cykel fra Aalborg

Aalborg Fjordland er et oplagt mål for en cykeltur fra Aalborg. Turen er perfekt til en weekendtur med en eller to overnatninger. Men der er oplevelsesmuligheder nok til flere dage, og gode muligheder for fx at fortsætte videre ad Limfjordsruten.
Du kan komme til og fra Nibe ad to forskellige cykelruter, så der er god mulighed for at variere turen. Den nationale cykelsti Limfjordsruten (regional cykelrute 12) går fra Aalborg centrum langs Limfjorden over Nørholm og til Nibe. Bjergbanestien, følger derimod den nedlagte jernbane mellem Nibe og Godthåb/Svenstrup. Fra Svenstrup er der cykelsti det sidste stykke vej til eller fra Aalborg.
Bjergbanestien er det meste af vejen en sti uden biltrakfik, og er derfor et oplagt valg, hvis du er på tur med børn.
På vejen til eller fra Nibe er det oplagt at gøre en kort afstikker til Vokslev, hvor du finder Vokslev Kultur og Natursti og Huul Mølle.
Fra Nibe kan du fortsætte videre ud i Aalborg Fjordland af flere forskellige cykelruter eller på egen hånd.
Begge cykelruter er ca. 25 km. lange.

Rundt om Halkær bredning

Turen rundt om Halkær Bredning er en særlig perle. På østsiden af bredningen kører du på den nedlagte Hvalpsund-jernbane (regional cykelrute 29) til landsbyen Halkær. I Halkær kan du besøge Halkær Mølle Naturcenter og måske få en kop kaffe i Halkær Kro- og Kulturhus.
I Halkær kan du enten fortsætte syd på rundt om Halkær Sø, hvor du fx passerer den frie fiskeplads i Halkær Å og et fugletårn, hvorfra du kan iagttage nogle af de utroligt mange fugle der holder til i den lavvandede sø.
Du kan også vælge at vende i Halkær og køre tilbage langs den vestlige del af bredningen ad Halkærruten (regional cykelrute 30), en lille idyllisk grusvej gennem Halkær skov og med fantastisk udsigt over bredningen.
Ved bredningens udmunding ligger landsbyen Sebbersund, med et meget hyggeligt og historisk landsbymiljø. Her har du bl.a. mulighed for at besøge Sebber Vikingeboplads og at bestige Skt. Nikolajsbjerget, hvor du kan nyde den storslåede udsigt over hele området.
Turen omkring Halkær bredning er ca. 17 km., og med turen omkring Halkær sø er den ca. 27 km.

Bjergrytter i Aalborg Fjordland

Istidslandskabet i Aalborg Fjordland tilbyder gode muligheder for, at du kan krydre de flade etaper på de nedlagte banestrækninger med mere udfordrende stigninger. Særligt omkring Vokslev er der mange både lange og stejle opkørsler, som også benyttes flittigt af landevejsrytterne. Men også omkring Bislev, Halkær og Ejdrup er der mulighed for lange bakker og flotte udsigter.
På hjemmesiden Danmarks største bakker kan du planlægge din rute, så du er sikker på, at få de gode bakker med.

Limfjordsruten

Limfjordsruten løber over i alt ca. 610 km fra Hals i øst til Thyborøn i vest. På ruten vil du kunne møde en utroligt afvekslende natur. Limfjorden kan som Danmarks største fjordområde byde på små øer, en overflod af små færger, broer, købstæder og ikke mindst en afvekslende og spændende kyststrækning. Cykelkort til ruten kan købes på de lokale turisbureauer.

Halkærruten

Cykelruten Halkærruten er etableret på nedlagte spor af de nordjyske privatbaner. Fra Nibe og frem til Havbro er der næsten hele vejen asfalteret cykelsti på det gamle banetrace, dog ikke fra Aars by og et stykke ud mod Havbro. Det er en utrolig smuk cykeltur omring Halkær ådal.

Vokslevruten

Vokslevruten er en rundtur på i alt ca. 70 km til en række geologiske lokaliteter. Den følger asfaldtsveje med lidt trafik og veje med separate cykelstier; men også grusbelagte mark- og skovveje og sti i eget forløb indgår i ruteforløbet.

Naturstien Nibe-Hvalpsund

Naturstien Nibe-Hvalpsund er asfalteret med et spor for gående/cyklende og med et grusbelagt spor for ridende. Hvis du følger de angivne veje, som bortset fra enkelte strækninger er asfalterede, kommer du af kun lidt trafikerede veje gennem en meget smuk del af Vesthimmerland.

Vilstedruten

Vilstedruten er 36 km lang og går fra St. Ajstrup i Øst gennem Vesthimmerland til Rønbjerg i Vest. Den går gennem et naturskønt landskab fra Halkær Bredning i øst til Vilsted Sø i vest.  Det er et område med varieret landskab, der skifter mellem skov, hede, marker og fjordlandskab. 

Del denne side

Tag et hvil i en landsby

Cykeltur i Aalborg Fjordland

Små, hyggelige landsbyer ligger med få kilometers afstand over hele Aalborg Fjordland. Oplev de hyggelige landsbymiljøer og tag et hvil på byernes grønne fællesarealer. Næsten alle byer har små legepladser og opholdsfaciliteter, og nogle steder er du også velkommen til at slå dit telt op og tage en overnatning.

I Farstrup og St. Ajstrup er der desuden dagligvarebutikker.

Overnatning

Cykeltur i Aalborg Fjordland

Kommer du på cykel til Aalborg Fjordland er der mange forskellige overnatningsmuligheder. Her er flere primitive overnatningspladser, Nibe Camping og flere Bed and Breakfasts som gerne tager imod cykelturister. 

Læs mere om overnatningsmulighederne i Aalborg Fjordland

Cykelguides og kort

Gode guider og cykelkort er første skridt på vejen til en vellykket cykelferie.

Med cyklistforbundets ruteplanlægger finder du let den mest cykelvenlige vej fra A til B
Prøv ruteplanlæggeren her

Dansk Cyklist Forbund har også et stort udvalg af guider og kort som du kan købe online via deres hjemmeside.
Her kan du købe cykelguider og –kort

Nordisk Korthandel udgiver et godt cykelkort over Danmark i 1:500.000, hvor du kan se de nationale og regionale cykelruter, samt oplysninger om veje med cykelstier, vandrerhjem, campingpladser, turistinformationer og meget mere.
Her kan du købe Nordisk Korthandels cykelkort

På Vejdirektoratets hjemmeside finder du et digitalt cykelrutekort, hvor du kan se forløbet af de nationale cykelruter og eksportere de enkelte ruter til din GPS.
Her kan du se Vejdirektoratets digitale cykelkort

Cykeltur i Aalborg Fjordland

Aktiv ferie i fjordlandet

Skal din ferie være aktiv, skorter det ikke på mulighederne i Aalborg Fjordland. Her finder du gode fiskevande, fantastiske golfbaner, smukke cykelruter og mange andre sjove aktiviteter.