På cykeltur i Aalborg Fjordland

På cykel i Aalborg Fjordland

Aalborg Fjordland opleves måske allerbedst på cykel. Er du til stejle bakker eller flade enge? Til fjordudsigt eller hedelandskab? Til forhistoriske dinosaurer, jernalder eller vikingetid? I Aalborg Fjordland kan du opleve det hele inden for korte afstande, og ved at cykle på stier og småveje uden ret meget trafik. 

Cykelruter i Aalborg Fjordland

Tre skiltede cykelruter fører dig forbi de smukkeste udsigtspunkter og kulturhistoriske seværdigheder, gennem spændende natur og på besøg i hyggelige landsbyer. De tre cykelruter har udgangspunkt i landsbyen Sebbersund. Her er der mulighed for at parkere, benytte toilet, fylde vanddunken og sågar lave mindre reparationer på din cykel. Kig på beskrivelsen nedenfor og find den rute der passer dig bedst, eller prøv dem alle tre.

Download cykelrutekortet her eller tag en folder ved udgangspunktet i Sebbersund.

Huul Mølleruten (101)

Længde: Ca. 20 km
Anbefalet kørselsretning: Med uret
Underlag: Asfalteret cykelsti og småveje
Terræn: Kuperet
Indkøb: Nibe
Vand og toilet: Nibe, Huul Mølle, Bislev
Overnatning: Nibe Camping
Primitiv overnatning: Huul Mølle

Her skal du finde bjergbenene frem. Efter en flad start langs fjorden, og ind gennem Nibes historiske bymidte rammer du nemlig bakkerne omkring Binderup Å, som skal krydses to gange. Som belønning for anstrengelserne kan du opleve virkeligt smukke udsigter over Halkær Bredning, Nibe Bredning og Limfjorden.

Området ved Vokslev Kultur og Natursti og Huul Mølle er det oplagte mål for en pause. Det smukke og meget frodige område er spækket med natur- og kulturhistoriske seværdigheder.

Se ruten på kort

Halkærruten (102)

Længde: Ca. 26 km
Anbefalet kørselsretning: Med uret
Underlag: Asfalteret banesti og småveje, ca. 4 km grusvej
Terræn: Relativ flad
Indkøb: Vegger
Vand og toilet: Halkær Mølle, Vegger, Skørbæk
Primitiv overnatning: Halkær, Voldsted og Skærbæk

Denne rute fører dig hele vejen rundt om Halkær Bredning og Halkær Sø. Ruten er oplagt at cykle med mindre børn, da den er forholdsvist flad, og primært forløber på den nedlagte Hvalpsund-jernbane og småveje med begrænset trafik.

Halkær Mølle Naturcenter kan du søge ly for vejr og vind i madpakkerummet, se den gamle vandmølle og udstillingen om landbrugshistorie. Har du kræfter i overskud findes der en fantastisk smuk vandretur ad en gammel hulvej op til toppen af skrænterne bag møllen.
Mod slutningen af ruten passerer du Sebber Vikingeboplads, hvor fra du kan opleve formidlingen af en af vikingetidens største og vigtigste handelspladser og en af de første stavkirker.

Se ruten på kort

Kølbyruten (103)

Længde: Ca. 37 km
Anbefalet kørselsretning: Mod uret
Underlag: Småveje, ca. 6 km grusvej
Terræn: Moderat kuperet
Indkøb: Farstrup (ca. 1 km fra ruten) og St. Ajstrup
Vand og toilet: Staun, Kølby, Lundby
Overnatning: B&B Waar Hovedgaard ved Farstrup og B&B Springbakgaard ved Barmer
Primitiv overnatning: Staun primitive overnatningshytter og Lergraven i Kølby

Den længste og måske mest afvekslende af de tre ture. Her kan du opleve de flade enge ud mod Limfjorden, den tætte skov ved Vaar, det dyrkede landbrugsland og de åbne vidder på de himmerlandske heder. Samtidig kommer du igennem ikke mindre end 7 forskellige hyggelige landsbyer.

I Kølby har borgerforeningen indrettet et rigtig hyggeligt anlæg i den gamle lergrav midt i byen. Her finder du både ly og læ, toilet og vand samt en lille legeplads til børnene.

Se ruten på kort

På cykel fra Aalborg

Aalborg Fjordland er et oplagt mål for en cykeltur fra Aalborg. Turen er perfekt til en weekendtur med en eller to overnatninger. Men der er oplevelsesmuligheder nok til flere dage, og gode muligheder for fx at fortsætte videre ad Limfjordsruten rundt om hele Limfjorden.

Du kan komme til og fra Nibe ad to forskellige cykelruter, så der er god mulighed for at variere turen. Den nationale cykelsti Limfjordsruten (regional cykelrute 12) går fra Aalborg centrum langs Limfjorden over Nørholm og til Nibe.
Bjergbanestien, følger derimod den nedlagte jernbane mellem Nibe og Godthåb/Svenstrup. Fra Svenstrup er der cykelsti det sidste stykke vej til eller fra Aalborg. Bjergbanestien er det meste af vejen en sti uden biltrafik, og er derfor et oplagt valg, hvis du er på tur med børn.

Begge cykelruter er ca. 25 km.

Bjergrytter i Aalborg Fjordland

Istidslandskabet i Aalborg Fjordland tilbyder gode muligheder for, at du kan krydre de flade etaper på de nedlagte banestrækninger med mere udfordrende stigninger. Særligt omkring Vokslev er der mange både lange og stejle opkørsler, som også benyttes flittigt af landevejsrytterne. Men også omkring Bislev, Halkær og Ejdrup er der mulighed for lange bakker og flotte udsigter.
På hjemmesiden Danmarks største bakker kan du planlægge din rute, så du er sikker på, at få de gode bakker med.

Regionale cykelruter

Limfjordsruten
Limfjordsruten løber over i alt ca. 610 km fra Hals i øst til Thyborøn i vest. På ruten vil du kunne møde en utroligt afvekslende natur. Limfjorden kan som Danmarks største fjordområde byde på små øer, en overflod af små færger, broer, købstæder og ikke mindst en afvekslende og spændende kyststrækning. Cykelkort til ruten kan købes på de lokale turistbureauer.

Vokslevruten
Vokslevruten er en rundtur på i alt ca. 70 km til en række geologiske lokaliteter. Den følger asfaltveje med lidt trafik og veje med separate cykelstier; men også grusbelagte mark- og skovveje og sti i eget forløb indgår i ruteforløbet.

Naturstien Nibe-Hvalpsund
Naturstien Nibe-Hvalpsund er asfalteret med et spor for gående/cyklende og med et grusbelagt spor for ridende. Hvis du følger de angivne veje, som bortset fra enkelte strækninger er asfalterede, kommer du af kun lidt trafikerede veje gennem en meget smuk del af Vesthimmerland.

Del denne side

Se cykelkort

Cykelkort Aalborg Fjordland

Du kan downloade cykelrutekortet her eller tage en folder ved udgangspunktet i Sebbersund.

Tag et hvil i en landsby

Cykeltur i Aalborg Fjordland

Små, hyggelige landsbyer ligger med få kilometers afstand over hele Aalborg Fjordland. Oplev de hyggelige landsbymiljøer og tag et hvil på byernes grønne fællesarealer. Næsten alle byer har små legepladser og opholdsfaciliteter, og nogle steder er du også velkommen til at slå dit telt op og tage en overnatning.

I Farstrup og St. Ajstrup er der desuden dagligvarebutikker.

Overnatning

Cykeltur i Aalborg Fjordland

Kommer du på cykel til Aalborg Fjordland er der mange forskellige overnatningsmuligheder. Her er flere primitive overnatningspladser, Nibe Camping og flere Bed and Breakfasts som gerne tager imod cykelturister. 

Læs mere om overnatningsmulighederne i Aalborg Fjordland

Cykelguides og kort

Gode guider og cykelkort er første skridt på vejen til en vellykket cykelferie.

Med cyklistforbundets ruteplanlægger finder du let den mest cykelvenlige vej fra A til B
Prøv ruteplanlæggeren her

Dansk Cyklist Forbund har også et stort udvalg af guider og kort som du kan købe online via deres hjemmeside.
Her kan du købe cykelguider og –kort

Nordisk Korthandel udgiver et godt cykelkort over Danmark i 1:500.000, hvor du kan se de nationale og regionale cykelruter, samt oplysninger om veje med cykelstier, vandrerhjem, campingpladser, turistinformationer og meget mere.
Her kan du købe Nordisk Korthandels cykelkort

På Vejdirektoratets hjemmeside finder du et digitalt cykelrutekort, hvor du kan se forløbet af de nationale cykelruter og eksportere de enkelte ruter til din GPS.
Her kan du se Vejdirektoratets digitale cykelkort

Cykeltur i Aalborg Fjordland

Aktiv ferie i fjordlandet

Skal din ferie være aktiv, skorter det ikke på mulighederne i Aalborg Fjordland. Her finder du gode fiskevande, fantastiske golfbaner, smukke cykelruter og mange andre sjove aktiviteter.