Lundby – tæt på urskoven midt på heden

Højskoleånden er intakt i denne lille by, hvor talrige besøgende valfarter til den årlige Kulturweekend, som byder på en bred vifte af kunst og kunsthåndværk i forsamlingshuset.

Levende fællesskaber

Lundby, der i slutningen af 1800-tallet var højskoleby, samlede dengang 400 deltagere til sine grundtvigske efterårsmøder, og har siden da været et samlingssted med et højt aktivitetsniveau.

Byen har, i de senere år, realiseret en lang række forbedringer i og omkring forsamlingshuset, fx store shelters med åbent ildsted og grill, som alle frit kan benytte, og en legeplads med tilhørende urskov. Dog ikke med oldgamle, vildtvoksende træer, men med grønne træer og gamle ure, som aktiverer børnenes kreativitet og fantasi.

En billedfrise med portrætter af byens borgere, tegnet af en lokal kunster, pryder væggene i forsamlingshuset. Synet af dem kan nydes, når landsbyen mødes til Sankt Hans fest, ålegilde eller Mortens gås. En gruppe af borgere har oprettet et gåselaug, som hvert år sørger for at fodre og slagte gæssene til middagen.

Spor af fortidens hulveje på heden

Landsbyen Lundby ligger midt i det smukke landskab i udkanten af de lyngklædte Himmerlandske Heder. Lundby Hede grænser ned til Bruså-dalens erosionskløfter, som har en rig og varieret flora. Der er flere afmærkede gangstier i området. Den uregulerede å, Bruså, deler Vesthimmerland og Aalborg Kommune. På heden ses gamle hjulspor og hulveje, der krydser tværs over heden, i et bredt bælte, parallelt med vejen mellem Lundby og Borup. Spor, der vidner om fortidens ruter fra Viborg til fjorden og overfartssteder som fx Aggersborg.

Møllere lukkede for vandet

Bækken i Lundby løber idyllisk gennem byen, og har sit udspring i en naturlig kilde sydøst for kirken, som giver omkring 200 liter vand pr. sekund. Det vandrige område ved Lundby har gennem tiden forsynet dambrug og møller med vand. Ren idyl har det dog ikke altid været. Kontroverser mellem Ny Mølle, Lundby Mølle og Mølgårds Mølle betød engang, at den ene møller lukkede for gennemstrømningen, hvis han var raget uklar med en af de andre.

Kun de heldige får et glimt 

På de Himmerlandske Heder lever en sjælden sommerfugleart, Hedepletvingen, i læ og solskin mellem skrænterne. Sjælden, ikke mindst, fordi den kun lever på planten Djævelsbid. Naturstyrelsen fik med 2008 LIFE-projektet et bedre grundlag for plejeindsatsen for sommerfuglene. Som besøgende på heden skal man være heldig for at få et glimt af den.

Del denne side

Oplev Aalborg Fjordlands landbyer

Oplev Aalborg Fjordlands landbyer

Halkær Mølle Naturcenter er et naturformidlingscenter med tilhørende udstillingslokaler. Temaet for udstillingerne i den gamle lade er livet på landet i årene 1900-1950.