Ejdrup – på toppen ved grusgravene

Højt i det kuperede landskab, ved en gammel grusgrav, ligger landsbyen Ejdrup, med flot udsigt over istidsdale og dødishuller.

Bedre udsigt og mere grus

Landsbyen Ejdrup består i dag af store landbrugsejendomme og mindre gårdhuse. I området er der blevet gravet efter sand og grus i undergrunden. Foran stuehusets vinduer, på Lyngbjerggård, lå engang en bakke og spærrede for landmandens udsigt over markerne. Da den blev gravet væk, fik han ikke alene en smuk udsigt, men også mulighed for at grave grus.

Aktiv ferie i bakkerne ved Ejdrup

Bakkerne omkring Ejdrup er smukt og udfordrende terræn for cyklister og vandrere. Særligt den 43 meter høje Ejdrup Bakke kan give sved på panden med en stigning på 5,1 % over en strækning på 850 meter. Til gengæld kan du nyde en utrolig smuk udsigt på toppen, mens du får pusten igen.
Med start i skoven øst for friskolen er der gode muligheder for vandreture. Besøg også gerne skolens nye multitorv, hvor man kan køre på rulleskøjter, løbehjul og skateboards og prøve kræfter med mobile skaterramper.

Koldt vand til det gamle frysehus

Ejdrups tidligere frysehus er bevaret. I den ene ende af huset var der cementstøberi, og i den anden ende, var temperaturen konstant -20 grader.
Vandet til frysehuset kom fra et dødishul, en dam i nærheden, som opstod fra en gletsjer i istiden. Dødishullerne blev dannet ved, at store klumper af is rev sig fri af gletsjeren. Der, hvor de smeltede, dannede der sig små, runde eller ovale vandfyldte søer eller mosehuller. Mange landsbyer er anlagt ved et dødishul, som har fungeret som vandforsyning for dyr og mennesker.

Lukningstruet landsbyskole blev til friskole for oplandet

En lille privatskole med plads til 20 elever i Ejdrup blev længe bevaret, selv om den var truet af lukning flere gange. Bønderne ønskede en lokal skole, så børnene samtidig kunne passe arbejdet hjemme på gårdene. Skørbæk var for langt væk, mente de. Men i 1961 indgik de to byer et praktisk kompromis om at sammenlægge skolerne.
I 1965 stod den ny friskolebygning færdig på vejen mellem Skørbæk og Ejdrup, og et skolesamarbejde med Skørbæk har siden været meget vigtigt for lokalområdet. Friskolen mellem Skørbæk og Ejdrup har også en naturbørnehave. I alt er der omkring 200 børn fra børnehaven til og med 9. klasse.

Bønder spillede hasard og mistede gårdene

Engang i starten af 1900-tallet endte det rigtig galt for nogle lokale bønder, der havde været på marked. Da de mødtes i en smugkro på Ejdrup Bakke blev resultatet af deres hasardspil, at de måtte gå fra deres gårde og andre landmænd overtog. 

Ejdrup Kirke

Ejdrup Kirke som ligger i den sydlige del af byen er opført i romansk stil og bygget i granitkvadre. Kirken er fra 1100-tallet, og har sidenhen fået tilbygget våbenhus og tårn.

Del denne side

Oplev Aalborg Fjordlands landbyer

Oplev Aalborg Fjordlands landbyer

Halkær Mølle Naturcenter er et naturformidlingscenter med tilhørende udstillingslokaler. Temaet for udstillingerne i den gamle lade er livet på landet i årene 1900-1950.